Christmas ornament

АЛЕКСАНДЪР МУТАФЧИЙСКИ – БАРИТОН

РОДЕН Е ПРЕЗ 1972г. ВЪВ ВАРНА. ЗАВЪРШВА ДЪРЖАВНАТА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“– СОФИЯ ПРЕЗ 1999г., СПЕЦИАЛНОСТ „ОПЕРНО ПЕЕНЕ“ В КЛАСОВЕТЕ НА ПРОФ. ЛИЛИ СТЕФАНОВА И ПРОФ. ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ.

ОЩЕ КАТО СТУДЕНТ В ПЪРВИ КУРС НА МУЗИКАЛНАТА АКАДЕМИЯ, ПРЕЗ 1996г., ДЕБЮТИРА НА СЦЕНАТА НА ВАРНЕНСКА ОПЕРА В ОПЕРИТЕ „ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ“ ОТ МОЦАРТ И „ЛЮБОВЕН ЕЛИКСИР“ ОТ ДОНИЦЕТИ, КЪДЕТО ИЗПЪЛНЯВА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАРИТОНОВИ ПАРТИИ.

ОТ 1997г. Е СОЛИСТ ОТ ТРУПАТА НА ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР „СТЕФАН МАКЕДОНСКИ“.

ЛАУРЕАТ И НОСИТЕЛ НА ПЪРВА НАГРАДА НА ПЪРВИЯТ КОНКУРС ЗА МЛАДИ ОПЕРЕТНИ И МЮЗИКЪЛНИ ПЕВЦИ „МИМИ БАЛКАНСКА“– 1997г.

ЗА РОЛЯТА НА КОНФЕРАНСИЕТО ОТ МЮЗИКЪЛА „КАБАРЕ“ПРЕЗ 1999г. Е НОМИНИРАН ЗА НАГРАДАТА НА СЪЮЗА НА МУЗИКАЛНИТЕ И ТАНЦВИ ДЕЙЦИ „КРИСТАЛНА ЛИРА“.

ПРЕЗ 2003г. Е УДОСТОЕН С НАГРАДАТА „КРИСТАЛНА ЛИРА“ ЗА РОЛЯТА НА ДЖЕРИ ОТ МЮЗИКЪЛА „НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ ГОРЕЩО“ НА ЖУЛ СТАЙН.

РЕПЕРТОАРЪТ МУ ВКЛЮЧВА РОЛИ ОТ КЛАСИЧЕСКИ ОПЕРЕТИ:

КАЙЕТАН В „ЦИГАНСКА ЛЮБОВ“, БРИСАР В „ГРАФ ФОН ЛЮКСЕМБУРГ“- ЛЕХАР; КОЛОМАН ЖУПАН В „ГРАФИНЯ МАРИЦА“, ГРАФ БОНИ В „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“, НАПОЛЕОН В „БАЯДЕРКА“- ИМРЕ КАЛМАН; ПАПАКОДА В „ЕДНА НОЩ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ“, ГРАФ ХОМОНАЙ В „ЦИГАНСКИ БАРОН“, ЙОЗЕФ ВЪВ „ВИЕНСКА КРЪВ“, БЛИНД И ФРАНК В „ПРИЛЕПЪТ“- ЩРАУС; КАЛХАС В „ХУБАВАТА ЕЛЕНА“- ОФЕНБАХ, ИВАН В „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“-АСЕН КАРАСТОЯНОВ И ДРУГИ.

ЯРКИ НЕГОВИ ПОСТИЖЕНИЯ В МЮЗИКЪЛА СА РОЛИТЕ НА:

БАРНАБИ В „ХЕЛОУ,ДОЛИ!“- ХЪРМАН, КОНФЕРАНСИЕТО ОТ „КАБАРЕ“- КАНДЕР, ДЖЕРИ В „НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ ГОРЕЩО“- ЖУЛ СТАЙН, ДЖОН ОТ „МИС САЙГОН“- ШОНБЕРГ, ПИЛАТ И ПЕТЪР ОТ „ИСУС ХРИСТОС-СУПЕРЗВЕЗДА“, ЧЕ ОТ „ЕВИТА“, МАНКЪСТРАП ОТ „КОТКИ“- УЕБЪР И ДРУГИ.

НАЙ-НОВИТЕ МУ СЦЕНИЧНИ ПРЕВЪПЛАЩЕНИЯ СА В МЮЗИКЪЛА „ЗОРО” ПО МУЗИКА НА ДЖИПСИ КИНГС, КЪДЕТО ИЗПЪЛНЯВА РОЛЯТА НА РАМОН; МЮЗИКЪЛА НА ОСКАР ФЕЛЦМАН „ЛЕЛЯТА НА ЧАРЛИ” В РОЛЯТА НА БЕБС И ВЪВ ОПЕРЕТАТА „ВЕСЕЛАТА ВДОВИЦА” ОТ ЛЕХАР, КЪДЕТО ИГРАЕ РОЛЯТА НА НИКОШ.

ОСВЕН БОГАТИЯТ СИ МУЗИКАЛНО СЦЕНИЧЕН РЕПЕРТОАР, ИЗПЪЛНЯВА И МНОГО КАМЕРНА МУЗИКА. ПРЕДПОЧИТАНИ КОМПОЗИТОРИ СА ШУБЕРТ, ШУМАН, ЧЕРКИН, ДОБРИ ХРИСТОВ, ВЕРА БАЕВА, РУМЯНА МАРТОН, ЛЮБОМИР ДЕНЕВ И ДРУГИ. ИМА МНОЖЕСТВО УЧАСТИЯ НА ПРЕГЛЕДИТЕ „НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА“.

ИМА ЗАПИСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО.

ГОСТУВАЛ Е САМОСТОЯТЕЛНО И ЗАЕДНО С ТРУПАТА НА ДЪРЖАВНИЯ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР В МНОГО ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ, ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, ХОЛАНДИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ, БЕЛГИЯ, ДАНИЯ, ЯПОНИЯ, КИТАЙ И ДРУГИ.

Tags :
Categories : АРТИСТИ
Share it: